středa 13. května 2009

Zábradlí

Konečně došlo na vytoužené zábradlí. Doslova jsem si ho vybulel.
Pokud vám vrtá v makovici, co může být na zábradlí tak zajímavého aby to stálo srdceryvný příspěvek, pak tedy prosím:

Ve stavebnici jsou mosazné sloupky, mosazný drát o průměru 1mm a ocelový 1,5mm. V návodu doporučují vše pájet a pak natřít barvou. Vzhledem k tomu, že chci spoustu věcí dělat jinak, rád si život komplikuju, jsem se rozhodl udělat loď v maximální míře v dřevu a mosazi. Co by vypadalo líp, jak kompletně mosazné zábradlí?

Představoval jsem si to jednoduše, koupím 1,5 mosazný drát a bude to. Zaběhl jsem do nejbližšího centra svařovací techniky. Ochotně mě dovedli do skladu ale krabička s dráty byla prázdná. Došly, tak objednají. V té době jsem netušil problém, až když objednat nešlo. Objel jsem tedy všechny svářeče v okrese i v Liberci. Nic. Nakonec mi ve Feroně v Liberci řekli, že 1,5 drát se už nedělá, jen kdybych ho chtěl 600kg. Já potřeboval tři metrové kousky.
Obtelefonoval jsem svářeče, zda se jim něco doma neválí ze starých zásob. Nic. Nepomohly místní zámečnické firmy, i ti co tvrdili že určitě mají nakonec ve skladech našli jen dvojku. Hnal jsem se na Bižuterii za paní, která tam už nedělá. Sháněl jsem u pasířů, nikde nic. Vyprudil jsem kde koho, otravoval jsem všechny v okolí. Dokoce i místní dobrovolné hasiče a jejich rodinné příslušníky. (Všem dodatečně děkuju, že mi pomohli nebo alespoň projevili účast a politovali.) Všechny mosazné dráty končí na průměru 2mm. Hlavičky sloupků se dají svrtat na 1,6 ale ne na 2,0mm. Ten drát se nedá ničím obejít, nahradit, i jiný drát natřený Humbrolkou by vypadal blbě.
Město bižuterie si ale stejně zachovalo něco ze své pověsti. Sídlí tu uměleckoprůmyslová škola kde v jedné dílně mají protahovačku a ochotného zkušeného kantora. Až na něj jsem se po mnoha peripetiích dostal a ten mi dvojku drát napětkrát protáhl na kýžených 1,5mm. Stačilo mi jen točit u toho stroje klikou.

Měl jsem radost jak malé děcko. Po dvou měsících shánění se mi splnilo pro někoho jiného naprosto nesmyslné přání mít na lodi lesklé mosazné zábradlí. Ještě ten večer jsem svrtal dírky pro sloupky, naohýbal zábradlí a sestavil to dohromady. Nic jsem neletoval, jen to poslepoval vteřiňákem a pečlivě očistil. Nevím, jak se to bude líbit ostatním, případně nějakým hodnotitelům ale mě se to líbí. Pro mě je to bombastické !!! To je to hlavní.

Kusy: 1084+61=1145

Žádné komentáře:

Okomentovat