středa 13. května 2009

Lakování kovů

Jak všeobecně známo, mosaz oxiduje a za chvíli je po krásném lesku.
Chvíli jsem pátral čím a jak nalakovat mosazné díly. Vhodný je na to Zaponový lak. Je buď lihový nebo esterový, podle toho čím je ředěný. Opět jsem si ve své naivitě myslel, že přijdu, koupím a půjdu zase dál. A prd. Nejprve jsem se obsluhy u regálů zeptal, kde ho mají schovaný. Rádoby vtipně jsem poznamenal, že se v tolika pixličkách nevyznám. Podavač vtip nepochopil, možná nepochopil co je to Zaponový lak a poslal mě za vedoucí. Ta mi sdělila, že lak může objedat ale dodávají ho v devítilitrových barelech. Opravdu nechci natírat Národní divadlo.
Horší bylo když jsem zjistil, že to není problém jednoho krámu ale i dalšího obchodu s barvami a dalších, kam jsem se dovolal.

Nakonec jsem na radu jedné z vedoucích barvolakového obchodu navštívil web firmy Sandragon - potřeby pro restaurátory. Tam mají vše od chemie a dalších serepetiček pro odborné restaurování ale i pro řemeslníky, výtvarníky a kutily. Ničemu z toho nerozumím a dost z toho ani neumím vyslovit. Hlavně mají Zaponový lak v několika objemech a provedeních. Každopádně, odborný web ing. Barbory A. Hřebíčkové stojí za letmou návštěvu.

Žádné komentáře:

Okomentovat