středa 13. května 2009

Elektro

Elektrárnu sice popisuji nakonec, kdy už loď funguje a jezdí ale nutno s ní počítat od začátku. Poznamenávám, že součástí stavebnice nic z toho není.

První je kormidelní servo. V mém případě Hitec HS-422 což je levné standardní servo. To je třeba zabudovat ve fázi lepení příček v trupu, resp. nejlepší je podle něj svrtat dírky.

Později, daleko za plaňkováním paluby je třeba servo na ovládání plachet, neboli bubnový naviják plachet. Já mám Hitec HS-785HP ale dají se koupit silnější rychlejší a dražší serva. Tohle je za 800-900Kč. Jeho držák se připraví z kusu dřeva a posadí na plast, který se šikmo vlepí do lodě. Pro začátek stavby není potřeba.

Pak už nastane finanční punkce. Je třeba koupit rádio. Pokud už nějaké máte, je z části vyhráno. Já jsem kupoval vše nové. První rozhodování, zda FM na klasických frekvencích nebo 2,4GHz v pásmu Wifi bylo rozhodnuto rychle. Ceny Wifi rádií jsou už velice slušné a odpadnou vám problémy s rušením, handlováním s krystaly a podobné nepříjemnosti. Můžu to pustit na vodu kdykoliv.
Já jsem zakoupil Futaba 6 EXP na 2,4GHz. Tím se dá řídit vrtulník. Pro loď jsou důležité paměti a nastavení výchylek serv. Jsou i levnější Wifi rádia ale nastavování výchylek serv s pamětí mít nemusí, na to pozor.

Součástí balení je jen jednoduchý vypínač (já použil jiný) a samozřejmě přijímač. Ten je v lodi tak, aby se nemáchal ve vodě a antény se daly rozevřít v úhlu 90°. To je další výhoda Wifi - nemusíte protahovat anténu ven z lodě na stěžně a vytvářet tak další možný problém.

Nejlépe do předního krytu (je na magnetu a nejlépe se sundává) je nutno zabudovat vypínač. Já jsem pořídil vypínač i s nabíjecí zásuvkou. K tomu jsem si zakoupil i indikátor stavu baterie.
Plachetnice s vybitými baterkami si nabourá čumák, to už mám vyzkoušený.



Vše je třeba pohánět bateriemi. Pro vysílačku 8-pack akumulátorů velikosti AA a pro přijímač 5-pack téhož. To je také tisícovka z kapsy. Jak se zmátořím, zakoupím náhradní sadu, alespoň do lodě.

Nakonec kouzlo největší - jak to nabít. Je několik možností. Lze zakoupit jednoduchou nabječku ve stylu opuchlé zástrčky, která se od nabíječek z tržiště liší jen tím, že má dva vývody, konektory na vysílačku i loď. Na první pohled to vypadá prakticky ale pak se zjistí, že to "jen" nabíjí a to proudem 50 - 80 mA. Je to na nabíjení "přes noc" jenže při dnešních kapacitách je to nabíjení přes noc/den/noc a podobně. Rozumné pomalé nabíjení je 1/10 kapacity. Pro akumulátory 2000mA tedy 200mA a to vám tahle malá mrcha nedá.
Na opačném pólu spektra nabíječek jsou nabíjecí mašiny v cenách okolo 3kkč a k tomu za 1kkč stabilizovaný zdroj. Je fakt, že to umí vybíjet, formátovat a podobně, ale ta cena je děsná.
Mezi tím jsem toho moc nenašel. Čestnou vyjímkou je nabíječka na obrázku: RAYTRONIC C8.
  • Vstupní napájecí napětí 11 – 15 V stejnosměrných nebo síťové napájení 230 V/50 Hz
  • Pro nabíjení 1 – 8 NiCd/NiMH článků
  • Nastavitelný nabíjecí proud 0,1 A – 5,0 A
  • Udržovací nabíjení (0, 100, 200 mA)
  • Ukončení nabíjení pomocí automatiky delta-peak pro NiCd a NiMH akumulátory
  • Nastavitelná citlivost delta-peak detekce pro NiCd a NiMH akumulátory
  • a další vychytávky
Při ceně něco přes tisíc se mi to líbí. Pokud budu jednou za čas potřebovat zkontrolovat, vybít a zformátovat baterky, mám naštěstí kamarády, za kterými s tím mohu přijít.

Nabíječku na trh dodává RCM Pelikán a nutno pochválit, že s dobrým českým manuálem kde je vysvětleno vše kolem nabíjení včetně příkladů nastavení. Já jsem ji koupil v obchodě Hobby E-shop spolu s indikátorem, napínáky lan a několika dalšími drobnostmi.

Elektrárna je drahá ale bez ní to nejde. Další věci které na toto téma připravuji se týkají pozičních světel, osvětlení podpalubí a nějaké další zbytečnosti. To vše ale až později.
Je tu ještě jedna věc, se kterou nutno počítat. Při délce lodi jsou potřeba 4 prodlužovačky, jak kormidlo, spínač tak i indikátor do středu lodi nestačí. Dají se samozřejmě zakoupit konektory a kablík, ale kdo by se s tím vztekal. Tak jsem prodlužovačky protě zakoupil.

Do lodi přibylo pár kousků, které jsem nezapočítal už dříve:
1079+5=1084

Žádné komentáře:

Okomentovat