pátek 15. května 2009

Dokončení nástaveb

Dokončení nástaveb už vypadá jako finále.

Přední nástavba je jednoduchá. Přidal jsem panty, kliky a kolejnice krytu. Celkem 9 dílů.

Prostřední nástavba, to už je jiná. 4 díry o průměru 14mm pro kulatá okýnka jsem vrtal prastarým plochým vrtákem a kupodivu to šlo dobře, žádné štípání. Možná pomohlo, že je nástavba dobře napuštěná voskem. Vlepit plast do okýnek a nezapatlat "sklíčko" už je pro trpělivé. Nanášel jsem minikapičku vteřiňáku ostrým hrotem a to vše pod osvětlovací lupou. Povedlo se ale jen tak v ruce bez lupy bych to neudělal. Stejně musím s těmi okýnky něco udělat. Zkrz ně je vidět okraj palubního otvoru a blesk to prozradil. Nejspíš tam vlepím zatmavený plast. Takhle se mi to nelíbí.

Další pěknou věcí jsou poziční světla. Plech je barvený, v rohu sedí zlatá mosazná lampička a v ní zase barevná 6V žárovička (ne LEDka). Další pěkný tunnig je dřevěné zábradlí. Ve stavebnici je k tomu špejle z nějakého tvrdého dřeva. Díky tomu se dají dobře dobrušovat nožičky z smrkové laťky. Udělat takto zábradlí z obyčejné špejle by bylo značně obtížnější. Poslední větší věcí jsou luftny, počesku snad vzdušníky. Nakonec přišly kliky, panty a kolejnice krytu, vše v mosazi.
Dílů bylo celkem 50

Poslední nástavba, to už bylo natrénováno, takže pohoda. Celkem 6 kulatých okýnek, vzdušníky (každý jiným směrem je schválně, resp. dle návodu), zábradlí, panty, kliky a podobně. Na záď přišla dřevěná patka a koncové světlo s žárovičkou. Důležité bylo kormidelní kolo, tak pracně pomalované zlatou humbrolkou (viz níže). Stojí na jednoduchém podstavci ze tří latěk.

Zde už chybí jen záchranné kruhy, ty přijdou na konec.
Nezdá se to ale to je dalších 44 kusů
Dohromady: 1145+9+50+44=1248

Žádné komentáře:

Okomentovat