čtvrtek 24. září 2009

Zkušenosti po sezóně

Po celkem úspěšné sezóně bych zde popsal pár zkušeností s lodí a pár úprav, které se vyplatí udělat. Podle statistiky blogu a IP adres sem také chodí pár lidí ze Slovenska, dokonce někteří natolik často, že si myslím, že Atlantise staví. Doufám, že tomu tak opravdu je a těším se, že se někdy potkáme na vodě!

Ale k těm úpravám. První, kterou jsem udělal a někde níže popsal, bylo napínací péro smyčky. Díky tomu, že se perko natáhlo jsem přišel o jedno umístění hned na jaře v Jinolicích. V originále je na nepřístupném místě u jedné z předních kladek. Já jsem si ho dal dozadu, do budky pro motor. Je tak hezky po ruce a díky tomu, že je vzadu, nevadí přístupu k servu a kormidlu. To mě asi políbila můza.

Přesto se ale v silném větru péro natáhlo a ze smyčky byl šmodrchel. Pohotově jsem jej díky dobrému přístupu nahradil gumičkou kterou dodala dcera. Super, odjezdil jsem s tím celou sezónu i ve velice prudkém větru. Nikdy mi nic nespadlo z kladek, nic se nezamotalo. Doporučuji!


Další změna je vhodná u uchycení přední kosatky. Stává se, že ta otočná stříbrná věc s háčkem popojede po mosazném drátě dopředu a kosatka začne druhým koncem narážet do stěžně. To se dá řešit buď vteřiňákem nebo na drát nasunout nějakou trubičku nebo zarážku která udrží úchyt na správném místě. Já to zakápnul vteřiňákem a zatím drží.

Přesto všechno jsem ještě upravil druhý konec ráhna, neboli vratipně kosatky.

Na tomto obrázku je koncové očko letmo pomocí S háku na druhém ráhně. Tam to nezlobí, tak jsem to nechal.

U kosatky jsem ale S hák sejmul, svrtal větší dírku a usadil tam jedno ze zbylých oček se závitem a matkou. A je po starostech, o stěžeň to nechytá, funguje.

Žádné další problémy jsem s lodí neměl. Dokonce, pokud jsou stěhy správně napnuté, né moc, jen aby dráty po brnknutí trochu "hrály", tak se nepovolují a nijak jsem je nezajišťoval. Opravoval jsem jen šrámy od kolegů, kdy to nejčastěji odneslo zábradlí. Dosud do vody neteče. Po největší zátěži na Dářku, v prudkém větru, bylo v lodi sotva pár kapek vzadu u kladky.

Co si přát od lodi víc?

Žádné komentáře:

Okomentovat