pátek 11. září 2009

Duchcov - září 2009

Hurá do Duchcova na Barboru. Tak se jmenuje rybník v tomto městečku. Odehrál se tam důležitý závod, poslední z pěti závodů seriálu Mistrovství ČR. Tam jsme s Atlantisem nemohli chybět. Jednak bylo třeba potvrdit letošní výsledky aby si někdo nemyslel, že byly náhodné. Potom také proto, že Duchcov má pověst velice dobré vody a výborné organizace.
Tento příspěvek je s velkým zpožděním. Byl jsem zaúkolován sepsat reportáž ze závodů pro server Minisail.cz a najdete jej tady. Dlouho mi to trvalo protože jsem se snažil, aby to zas nebyla moc velká kravina a protože zážitků bylo opravdu hodně.

Sem už to nebudu opisovat, zde napíšu opět jen to, co se ve velkém příspěvku nedá. Tím je to, že z pohledu plachetnic to byly závody ve znamení Atlantisů. První tři rozjížďky patřily do toho posledního, pátého závodu MiČR. Všechny jsem s přehledem vyhrál. Vzhledem k tomu, že ze všech pěti závodů mám tedy 4 zlaté a 1 stříbro, dostal jsem pohár a titul

Mistr ČR NS 2009 v kategorii NSS-A
V druhé kategorii NSS-B získal titul Milan Kroupa také s Atlantisem. Tento Atlantis má jinak upevněnou vzpěru - gafli. Má ji napevno a tak se z ní stalo ráhno. Pokud to nechápete, nic si z toho nedělejte, já taky ne. Na obrázku je to ten zadní, zelený pod čárou ponoru. Každopádně Atlantisy kralují a pokud nemáte vyloženě volšový ruce, Atlantis vyhrává.V neděli se jela regata, která je pro Atlantis náročnější. Pro laiky vysvětlím. V normálním závodě se počítají koeficienty. To je logické, musí se zohlednit váha lodě, plocha plachet a délka vodorysky. Obdobně se to počítá u dospělých plachetnic. Do toho se započítá statické hodnocení, zjednodušeně, pokud máte loď hezkou, maketovou, historickou, získáte tak lepší koeficient. Taková loď může dojet třeba třetí a po přepočtu vyhraje. Zde si vede Atlantis dobře protože je to polomaketa s doplňky, dřevem a podobně. Jiné lodě, třeba závodní a v tomto směru "ošklivější" jsou v nevýhodě. Dobře jim to sice jede ale koeficient je trochu srazí. Regata je však jiná, tam jedou obě kategorie najednou a nepočítá se statické hodnocení. To znamená, že mí nejrychlejší soupeři mají dokonce lepší koeficient jak já. Pokud chci regatu vyhrát, musím sebou mrsknout, vyhrát a ujet jim o tolik, aby mě nemohli dopočítat. Naštěstí v tomto případě mi přál vítr. Foukalo hodně až ostře což Atlantisu vyhovuje. Byl to nervák, lodě byly občas v tom větru neovladatelné, muselo se to sakra hlídat. Atlantis nezklamal. Druhému jsem v cíli ujel o tři minuty, dalšímu o šest. To už se dopočítat nedalo a tak jsme dostali další pohár, tentokrát za Regatu.Další povídání, spoustu dalších fotek i video z této akce najdete na výše zmiňovaných stránkách serveru Minisail.cz, jehož návštěvu vám doporučuji. Nejen proto, že tam občas nějaký rádobyvtipný textík napíšu i já ale proto, že je tam o plachetnicích spousta čtení a obrázků.

My, tedý já a Atlantis jsme si už nadělili co šlo. V nejbližší době nás čeká Zamykání vody v Jinolicích, tedy poježdění a pokecání se stejně postiženými přáteli. Na letošní závěr už jen návštěva, na naše poměry velké akce, Kolína nad Rýnem. Má tam být spousta lodí německécho klubu a v tom se zkusíme neztratit my a nedělat ostudu.

Žádné komentáře:

Okomentovat