pátek 4. září 2009

Jablonecká Kotva a Modrá Stuha - srpen 2009

Jablonecký klub lodních modelářů ADMIRAL pořádá každoročně v srpnu dvě soutěže - Jabloneckou Kotvu (42.ročník) a Modrou Stuhu (38.ročník). V loňském roce se plachetnice projely spíše propagační jízdou a letos byly již vyhlášeny dva závody. Trať byla náročná, pro rejpaly asi až neregulérní ale nikdo si nestěžoval. Jezdilo se pro radost, přesto se vší vervou. Dlouho jsem se rozhoupával k článku až Jirka Kreisel to moc pěkně popsal na svém webu. Najdete ho zde.

Nebudu tedy Jirku opakovat a dopíšu jen drobnost. V článku na minisail.cz se nepíše (naprosto logicky, je to o všech lodích) o výsledcích Atlantisu. Tady o tom napsat musím (naprosto logicky neb toto je blog právě o Atlantisu). Tak tedy, závod byl ve větru/nevětru o směru tam i zpátky. Fakt, chvílemi jsme netušili, na co ty lodě vlastně jedou. Jak Jirka v článku píše, v úžině okolo ostrova se to honilo všemi směry. Také se ozývaly výkřiky o tom, že jedna loď stojí a druhá ji teprve přiveze vítr načež se první s ukradeným větrem rozjede a druhá zůstane stát. Kdybych to neviděl na vlastní oči, nevěřil bych.

Projevily se dvě velké výhody Atlantisu. První je hybnost kdy jsem setrvačností projel tišinu ve větrném stínu za ostrovem. Tam se lehké lodě prostě zastavily nebo musely místo obloukem objíždět. Druhou výhodou je kompaktní kýl bez bomby. V místě závodu bylo dost větví a klacků pod vodou o které se některé lodě ochotně zachytávaly. Klacky nebo lanka pod vodou Atlantis prostě převálcuje. Díky tomuto trupu se s ním dá v pohodě projet F-ková trať.

A teď výsledky. No, proč myslíte, že se tu tak sáhodlouze prsím? Sobotní závod Jablonecká Kotva 2009 Atlantis s přehledem vyhrál. V neděli jsem mu to už trochu kazil, závod Modrá Stuha 2009 vyhrál náš největší soupeř Karel Zapletal se svým Seawindem, my jsme byli druzí a v závěsu za námi Endeavour Milana Kroupy. On tedy jeden závod svým časem vyhrál ale pro něj nepříznivý handicap ho posunul na třetí místo. Co je však hlavní, moc pěkně jsme si zajezdili, pokecali a pobavili.

Tak, a teď obrázek, aby jste věřili, že nekecám :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat