pátek 9. ledna 2009

Paluba I.

Vypadá to, že jsem se přes svátky flákal ale není tomu tak. Jen jsem chodil okolo horké kaše - pokládání paluby. To už je věc, která se dá hodně zkazit a já dosud nic podobného nedělal. Tedy, naposledy před lety jsem pokládal podlahu u tety v sednici pomocí mafla, pár palic, klínů a kramlí. Nevím, jestli se to bude hodit.

V originálním návodu stavebnice je paluba z smrkových planěk 1,2x5x250mm a jsou na sraz. Docela hezké do obýváku ale mě se líbí, když jsou přiznané spáry. Na lodích jsou černé, až 2cm široké. To by v mém měřítku znamenalo 1mm.

Našel jsem několik možností jak spáry spáchat:
- lepit palubky s mezerou, třeba na špendlík a pak spáry vytmelit tmavým tmelem. Problém je v tom, že do ABS nejdou pořádně píchat špendlíky a je tu riziko, že tmel se vsákne kam nemá.
- viděl jsem i způsob, kdy se hrany začernily permanent fixem, taky to nevypadalo špatně ale opět tu je riziko, že se barva vsákne kam nemá.
- silnější černý papír, čtvrtka, lepená na výšku k boku plaňky. Po přilepení se odřízne. Asi šílená pracnost.

Nakonec jsem dospěl k tomu (a s radou mi přispěli i na Minisail.cz), že plaňky nalepím na výšku na černou čtvrtku a pak to rozřežu žiletkou. Čela planěk pak dolepím ručně při stavbě. Lepil jsem to Pattexem Wood Super 3. Je to takový lepší Herkules, vodovzdorné, docela rychlé a blbuvzdorné.

To rozřezání dalo trochu práce. Pár planěk jsem sice nařízl ale ty se zpracují. Některé plaňky byly prohnuté ale i s tím se dá dělat. Jedna výhoda je v tom, že si vše mohu připravit v obýváku u televize a ne v loděnici. Stačí jen ignorovat připomínky zbytku rodiny :-).

Nakonec mohu zájemcům doporučit tento článek na Minisail.cz. Je to sice jiná paluba, plaňky jsou z dýhy a rovné (moje obloukem kopírují bok lodi) ale je to radost pohledět jak vypadá paluba když se to umí.

Žádné komentáře:

Okomentovat