pondělí 1. prosince 2008

HDD Bruska

Tak na tuhle ptákovinu jsem narazil na serveru MO-NA-KO, konkrétně tady. Ještě jednou díky autorovi.

Vzhledem k tomu, že se celý život zabývám počítači, upřímně je nenávidím pro jejich nevyzpytatelné chování. Prostě celkově jsem tímto oborem postižen. O to víc mě pobavilo konečně smysluplné využití pevného disku.

Je třeba najít disk s vystouplou, zaoblenou skříní. Ty, které vypadají jako kvádřík jsou nevhodné. Na operačním systému a množství dat nezáleží. Disk stačí vykuchat a odříznout kus krytu. Jde to snadno, je to hliník.
U kamaráda jsem si ze silonu vytočil řemeničku, asi 2cm v průměru a v ložiskotechně zakoupil odpovídající "O"kroužek o průměru gumičky 3mm. Disk byl dvouplotnový a tak jsem hodil vymezovací kroužek dolů a obě plotny slepil vteřiňákem. Tím se plotna zpevnila ale asi to není třeba. Disk se točí tak, že při broušení tlačit netřeba. Nakonec jsem tam posadil starý vysloužilý motor, nejméně pětistovka to bude. Původně jsem to chtěl napájet počítačovým zdrojem ale ten řekl, že ne. Aby ne, ten motor kdysi odpálil 30A regulátor. Tak to napájím ze staré autobaterie. Na plotnu jsem lípnul brusný papír 240. Otáčky to má obrovské a přitom se to točí neskutečně klidně, daly by se na tom brousit komárům drápky. Celkové náklady: asi bůra za gumičku a poklep na čelo od kamarádů. Super cena.

Jinak, počítačový zdroj se taky hodil. Na dvanácti voltech dává 8A a to v pohodě stačí na malou mini vrtačku. Navíc, při přetížení vrtačky, třeba když se kousne vrták, tak spolehlivě vypne a počká, než vrtačku vyprostím. Zdrojů je taky všude dost. Dnešní skříně žádají nové zdroje a ty staré většinou počítač přežijí. Stačí jen na konektoru pro motherboard propojit zelený s černým, aby se zdroj sepnul, případně tam dát spínač. Nějaký počítačník vám poradí.

Žádné komentáře:

Okomentovat